L’ou com balla és una de les moltes tradicions curioses de Catalunya que l’il·lustre descobridor de la cultura catalana troba al llarg de l’any. Catalunya és l’únic país on existeix aquesta tradició a qual els ous ballen en el Corpus Cristi.
Autora del text i fotografies del post: Raphaela Woerle (@abseitsderramblas)
La paraula “ballar” ha de ser presa literalment, ja que per a Corpus Cristí es decora amb flors les fonts públiques de la ciutat de Barcelona i d’altres ciutats catalanes com Tarragona, Sitges i Lleida, i es posa un ou per sobre de la font d’aigua, que balla surant al ritme de l’aigua que rebota de dalt a baix.
Ja no és possible dir amb precisió el motiu de la instauració d’aquesta tradició i el seu significat. Segons les primeres fonts, l’ou com balla podria haver saltat per primera vegada en el claustre de la Catedral de Barcelona en el segle XV. Però una primera descripció exacta de l´ou com balla, tal com continua passant avui dia, es remunta a Corpus Cristí l’any 1637.
Per a l’ou com balla s’utilitzaven ous de debò en temps passats, que es bufaven i se segellaven amb cera. Avui dia, s’utilitza la variant més moderna d’un ou de plàstic una mica més pesat per a posar més estabilitat en les anades i voltes de l’ou.
Moltes interpretacions s’entrellacen al voltant d’aquest ou. D’una banda, està la teoria que ha de reflectir el cicle de la vida. Amb tots els seus alts fluxos i precipitacions, una constant pujada i baixada, en la qual l’home està a la mercè del seu destí com l’ou al curs de l’aigua i no té cap influència real en el camí a recórrer. D’altra banda, s’afirma que l’ou simbolitza el cos de Crist, el Corpus Cristí, literalment.
Una teoria molt més realista i divertida diu que l’origen probablement està en els curiosos espectadors que van assistir a la processó del Corpus Cristí i van menjar un àpat que van portar amb ells mentre esperaven. Es diu que les peles d’ou restants van ser col·locades en els pous per diversió i com era entretingut veure com les peles d’ou es movien en harmonia amb l’aigua, va néixer l’edició anual de l´ou com balla.
El lloc més famós on l’ou balla és la font de Sant Jordi en el claustre de la Catedral de Barcelona. Però no és l’únic lloc, ja que diverses esglésies com la de Santa Anna i institucions de la ciutat com l’Ajuntament obren les seves portes en aquest dia i decoren les seves fonts amb flors i fruites. Com a coronació de la glòria del conjunt, l’ou rebota a dalt i a baix en l’aigua borbollant.
Llocs de Barcelona on l’ou balla definitivament:
El programa actual es publicarà amb antelació en la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona:
http://lameva.barcelona.cat/culturapopular/ca/noticia/infobarcelonacaels-disset-ous-com-balla-del-corpus-2019-a-barcelona_822116